Skip to main content
3. MEĐUNARODNI ARHITEKTONSKI KONKURS MIKRO EKO KUĆA 2023 VIDI VIŠE

O kongresu

O kongresu

Međunarodna manifestacija i kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST po šesti put se održava u Srbiji. Predavanja 10 eminentnih arhitekata i stručnjaka, predavača iz celog sveta, autoriteta u ovoj oblasti, reprezentativna izložba njihovih radova, izložba radova i radionice za mlade arhitekte, kao i 3. međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA, daće odgovor na pitanje: ZAŠTO SU ODRŽIVA ARHITEKTURA I ENERGETSKA EFIKASNOST POSTALE TAKO VAŽNE U SVETU? Kongres se održava 6, 7. i 8. oktobra 2023. godine u izuzetnim, multifunkcionalnim prostorima Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Srbija. Obuhvatiće značajne teme sa fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Kroz recentne projekte i studije, domaćoj javnosti će se približiti svetski savremeni tokovi u arhitekturi, nove metode i zelene tehnologije, korišćenje i primena svih vidova obnovljivih izvora energije
u arhitektonskom projektovanju i gradnji, kao i odabir odgovarajućih energetski efikasnih i inteligentnih sistema, nezagađujućih i recikliranih materijala, proizvoda, aparata i opreme, pa sve do krajnje realizacije objekata i njihovog održavanja. Značajan segment Kongresa biće posvećen bioklimatskoj i energetskoj rehabilitaciji postojećih zgrada savremenim mogućnostima upotrebe drveta i recikliranih materijala. Kongres je prilika da se razmene iskustva sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima, kroz interakciju sa učesnicima Kongresa, arhitektima, inženjerima i stručnjacima iz različitih oblasti, urbanistima, dizajnerima, umetnicima, studentima iz Srbije, regiona i Evrope, građanskim inicijativama i kreativnom zajednicom kao pokretačima zelene ekonomije i kreativnih industrija. Kongres će, putem vebinara, imati priliku da vidi preko 3000 arhitekata, građevinskih, elektro i mašinskih inženjera, specijalista termotehnike i svih ostalih oblasti koje se odnose na ekološki održiv razvoj.

PREDAVANJA

Predavanja 10 eminentnih učesnika Kongresa, arhitekata i stručnjaka iz Srbije, regiona, Evrope i sveta u oblastima održive, ekološke i energetski efikasne arhitekture i korišćenja obnovljivih izvora energije – sunca, vetra, vode, biomase i geotermalne energije, održaće se u Svečanoj sali 7. i 8. oktobra 2023.

IZLOŽBE

  • Izložba recentnih projekata predavača i moderatora radionica
  • Izložba održivih ekoloških materijala, proizvoda i tehnologija građenja – izložba sponzora
  • Izložba pristiglih radova na konkurs MIKRO EKO KUĆA 2023

RADIONICE

Radionice umetničke arhitektonske fotografije enterijera, eksterijera i portreta.
Radionice vode majstori fotografije:
Radionica 1  Rade Kovač, umetnički fotograf
Radionica 2  Ljubiša Tešić, umetnički fotograf